Co powinno znaleźć się w naszej diecie, aby włosy były zdrowe?
Jak wiadomo, na dobrą kondycję włosów składa się wiele czynników. Oprócz odpowiedniej pielęgnacji i dbania o nie od zewnątrz ogromne znaczenie ma to, co dostarczamy im od wewnątrz.
Jakie produkty najlepiej spożywać, aby cieszyć się mocnymi, zdrowymi, lśniącymi włosami?
Przede wszystkim białko i aminokwasy siarkowe( metionina i cysteina – biorą udział w tworzeniu struktur odpornościowych), które są budulcem keratyny. Są w produktach zwierzęcych, ostrych warzywach (chrzan, rzepa, por, cebula, rzeżucha, roszponka)
Ważne są też witaminy z grupy B (łosoś, wątróbka, jajka, orzechy), które mają wpływ na przyswajanie żelaza.
Włosy zbudowane są głównie z kwasów tłuszczowych i wody, więc warto jest jeść również tłuste ryby ( łosoś, halibut,) oliwę z oliwek, orzechy i pić dużo wody. Jak najbardziej wskazane są także owoce morza, sery i pomidory.
Wybierając suplementy diety trzeba zwracać uwagę, aby były one bogate w aminokwasy budujące keratynę, czyli metioninę, cysteinę, argininę żelazo i wit. Z gr. B. Popularny skrzyp obfitujący w krzemionkę – czyli nic innego jak piasek, jest praktycznie nieprzyswajalny przez organizm.